ayres

A dinamikus szenzoros integrációs terápiáról (régi nevén Ayres-terápia) dióhéjban

A dinamikus szenzoros integrációs terápia (DSZIT) változatos játékeszközökkel fölszerelt termekben zajlik. Találhatóak ott kis és nagy labdák, csúszdák, mászókák, billegő eszközök, a levegőben hinták és egyéb függesztett eszközök, (gumi)kötelek, karabínerek, csigák, babfürdő…stb).

Először meglepőnek tűnik, hogy a gyerekek „csak” szabadon játszanak. A DSZIT terapeuták azonban abban képzettek, hogy a gyerekek szabad játékának olyan teret nyissanak, biztonságos kereteket adjanak, amelyek között idegrendszerük fejlődése, ezáltal figyelmi kapacitásuk, mozgásuk, önkifejezésük, önszabályozásuk, érzelmi kiegyensúlyozottságuk fejlődhet.

Tehát a DSZIT foglalkozásokon nem előre meghatározott feladatsorok gyakorlása zajlik, hanem az egyes gyerekek terápiás célkitűzésének megfelelő szabad, kreatív játék. A DSZIT órák központi eleme az örömteli játék, amiben a DSZIT szakember (pszichológus, gyógypedagógus) figyelemmel kíséri a gyermeket, új lehetőségeket kínál számára, osztozik vele a felfedezés és a sikeres megvalósítás örömében, és mindeközben gondoskodik a visszajelzésről, a pozitív megerősítésről. A terapeuta feladata, hogy minden gyereknek a saját egyéni ritmusát, tempóját, teherbírását vegye tekintetbe.

A DSZIT alkalmas eljárás, ha egy gyerek az átlagtól kissé eltérően fejlődik, éretlen vagy bizonyos területeken érzékeny vagy nem kellő mértékben differenciált az idegrendszere.

Elmélyültebb tájékozódáshoz ajánljuk:

  • a szakemberek által szerkesztett alábbi honlapot dszit.hu
  • Billenések – Tanulmányok a dinamikus szenzoros integrációs terápia köréből – című könyvet, (2016.) Oriold és Társai, Bp. 

A DSZIT-foglalkozások kerete, időtartama

Milyen rendszerességgel és milyen időtartamban zajlanak a DSZIT-foglalkozások?

A foglalkozások rendszerint heti egyszer 50 perces alkalmat jelentenek a gyermek számára. A gyermekkel való foglalkozást – megbeszélés szerint alkalmanként – szülőkonzultáció egészíti ki.

A szülőktől azt kérjük, hogy lehetőség szerint a foglalkozások megkezdése előtt 5-10 perccel érkezzenek meg gyermekükkel. A termekben zajló foglalkozásokra való tekintettel, kérjük, a folyosón ne zajongjanak, ne szaladgáljanak a gyermekek.

 Bent lehet-e a Szülő a foglalkozásokon?

A szülő jelenléte a foglalkozásokon természetszerűleg függ a gyermek életkorától, a tünet vagy probléma jellegétől és a terápiás céltól. Minden esetben a szülővel közös megbeszélés során dönt a szakember arról, hogy a szülő részt vesz-e (vagy milyen időtartamban) a foglalkozásokon. 

Mi az a szülőkonzultáció?

Két-három havonta (igény esetén gyakrabban) a gyermekkel való foglalkozást szülőkonzultáció egészíti ki. A szülőkonzultáción a gyermekkel foglalkozó szakember (vagy szakemberek) és a jelen levő szülő vagy szülők osztják meg egymással a gyermekkel kapcsolatos tapasztalataikat, kérdéseiket, és közösen dolgoznak az esetlegesen felmerülő problémák megoldásán.

A szülőkkel való együttműködés e formája szerves része a gyermekkel és családjával végzett munkának, ezért elengedhetetlenül szükséges az eredményes közös munkához. Ezek hiányában nem tudjuk vállalni a gyermekkel való foglalkozást sem.

Fontos tudnivalók

Milyen felszerelésre van szükség, hogyan öltöztessem a gyermekem a foglalkozásra?

A termekben csúszásgátló gumipadló és szőnyegek vannak, így a gyermekeknek célszerű zokniban vagy mezítláb (igény esetén tornacipőben), valamint laza, kényelmes öltözetben részt venni a foglalkozásokon. Nincs szükség semmilyen felszerelésre az órákon való részvételhez.

Mire figyeljünk a termek használata során?

  • A termekbe, ahol a gyermekek zokniban vagy mezítláb játszanak, kérjük, utcai cipővel ne lépjenek be.
  • A termekben enni és inni nem szabad, erre a váróban vagy a folyosón van lehetőség.
  • Csecsemők és kisgyermekek pelenkázásához a Nagyterem előtti váróban elhelyezett pelenkázóáll rendelkezésre.

Mi történik, ha nem tudunk részt venni egy foglalkozáson (betegség vagy egyéb miatt)?

Az előre megbeszélt, de lemondott egyéni óra esetén a munkadíjat nem, de a terembérre való tekintettel 2000 Ft-ot kérünk kifizetni. 24 órán belül lemondott, vagy le nem mondott egyéni órák 100%-át kérjük megtéríteni.

Mennyibe kerülnek a DSZIT-foglalkozások?

Az egyéni DSZIT foglalkozás ill. a szülőkonzultáció egyaránt  6000-7000 Ft-ba kerül (a terapeutával történő megállapodásnak megfelelően). Egyéni megegyezés esetén ettől eltérhet.

Titoktartás, adatkezelési és adattárolási hozzájárulás

A foglalkozásokon vagy szülőkkel folytatott megbeszélések során szerzett információkkal kapcsolatban a Bukfenc Kuckó dolgozói titoktartásra kötelezettek.

A foglalkozások megkezdése előtt a szülő írásban hozzájárul a gyermek személyes adatainak a hatályos vonatkozó jogszabályoknak megfelelő kezeléséhez és meghatározott ideig történő tárolásához. Az adatkezelésről részletesen itt olvashatnak.

ÁRAK

Szenzoros integrációs terápia egyéni foglalkozás: 30.000 Ft / 5 alkalom (50 perc / alkalom)
Páros szenzoros integrációs terápia: 25.000 Ft / 5 alkalom (bérlet 6 hétig érvényes)
Konzultáció a szülőkkel: 6.000 Ft/ 50 perc
Csoportos szenzoros integrációs terápia foglalkozás (gyógypedagógus-pszichológus vezetésével): 25.000 Ft / 5 alkalom (50 perc / alkalom)
Csoportos szenzoros integrációs terápia foglalkozás (2 pszichológus vezetésével): 30.000 Ft / 5 alkalom (60 perc / alkalom)